alles over portugal

Madeira

Madeira Portugal

Madeira informatie en vakantie

Madeira is een eiland van Portugal maar vormt ook een archipel en regio met drie omliggende kleinere eilanden. Het eiland Madeira ligt in de Atlantische Oceaan ongeveer 650 kilometer van de kust van Marokko en bijna 1000 kilometer van de zuidwestkust van Portugal. De hoofdstad is Funchal waar tevens ook de luchthaven is gelegen. Madeira ligt op ongeveer vier uur vliegen vanaf Schiphol en iets minder vanaf Brussel.

Madeira wordt ook wel het "bloemeneiland" genoemd en dat is niet voor niets. Vooral in het voorjaar kenmerkt het eiland zich door de prachtige kleuren van diverse bloemen en planten die in bloei staan. Het eiland leent zich prima om met een huurauto te ontdekken. De relatief kleine afstanden zijn over de asfaltwegen goed af te leggen. Ook te voet of per mountainbike kun je de natuur en bergen van Madeira prima verkennen.

Beste reistijd Madeira

De beste reistijd om naar Madeira op vakantie te gaan is in de periode van mei tot en met oktober. De dagtemperatuur is in deze maanden veelal tussen de 20 en 30 graden. De winters zijn mild maar er is een grote kans op een bui. Stranden heeft Madeira niet veel. Hiervoor kun je per boot een dagexcursie maken naar het eiland Porto Santo, op 50 kilometer ten noorden van Madeira en 2 uur varen of 15 minuten vliegen. Zon- en strandliefhebbers kunnen zich hier vermaken op het bijna 9 kilometer lange zandstrand.

Madeira bezienswaardigheden

Tijdens je vakantie in Madeira is een bezoek aan de hoofdstad Funchal een aanrader. Bekijk de enorme botanische tuin, 35.000 m2, op ongeveer 3 kilometer van het centrum van Funchal en geniet ook van het uitzicht op de bergen en oceaan. De botanische tuin is opgedeeld in vijf delen met in totaal meer dan 2.500 verschillende exotische planten en 300 vogelsoorten. De botanische tuin is dagelijks te bezoeken voor 3 euro per persoon.

Maak een tochtje in de kabelbaan vanuit het oude centrum van Funchal naar de berg Monte. Vanuit de kabelbaan in een reisje van 15 minuten heb je een prachtig uitzicht over Funchal. Een retourtiket kost 14,50 euro per persoon.

De tropische tuinen van het paleis en het museum zijn ook een bezoekje waard. Gelegen op een hoogte van 500 meter op de Monte heb je ook een mooi uitzicht op Funchal. Entree is 10 euro per persoon.

Op de markt van Funchal vind je vis, groente en fruit en bloemen. Een wirwar van marktkramen, inwoners, toeristen en marktkoopmannen. Veel diversiteit aan producten en veel etenswaren die je waarschijnlijk nog nooit hebt gezien of geproefd.

In het centrum van Funchal is een wijnhuis The Old Blandy's. Voor 4,50 euro kun je een kijkje nemen in de wijnkelders en zie je wijnen gemaakt op Madeira van meer dan 100 jaar oud.

Vanuit de haven kun je per catamaran op zoek gaan naar walvissen en dolfijnen. Tijdens de tocht van ongeveer drie uur heb je een grote kans dat je dolfijnen en/of walvissen ziet. Tussendoor kun je nog snorkelen bij een van de hoogste kliffen (589 meter) van Europa Cabo Girao.

Links over Madeira