alles over portugal

Albufeira

Albufeira-Portugal-strand

Albufeira informatie

De badplaats Albufeira is het populairste vakantieoord van Portugal en ligt in het gelijknamige district. Albufeira is van oorsprong een vissersdorp en tegen de rotskust gebouwd met veelal wit geschilderde huizen. Het mooie zandstrand is vaak bezet door vakantiegangers, maar ook door kleurrijke vissersboten. In het centrum vind je talloze restaurants, terrassen en winkeltjes waar het vaak gezellig is tot in de vroege uurtjes. Albufeira heeft bovendien een mooie jachthaven en enkele golfterreinen.

In de 8e eeuw werd de Romeinse naam Baltum van de stad door de Arabieren verandert in Al-buhera. De stadsmuur en het Paderne Kasteel kun je nu nog bezichtigen. Albufeira kreeg in 1986 stadsrechten en is tegenwoordig de hoofdstad van toerisme in de Algarve.

Albufeira is een grote vakantiebestemming, verspreid over twee gedeeltes. Het nieuwe gedeelte ook wel Praia da Oura en het oude gedeelte met de gezellige kroegjes en winkeltjes. Tussen het nieuwe en het oude gedeelte loopt de hoofdweg met verschillende Thema Rotondes erop. Albufeira heeft voor ieder wat wils. Grote clubs, kleine kroegjes, Hollandse bars, Portugese bars, drukke stranden en rustige stranden.

Te voet van het oude naar het nieuwe gedeelte van Albufeira is ongeveer 45 minuten lopen. Onderweg kom je grote supermarkten tegen langs de hoofdweg. Taxi's zijn relatief goedkoop met een starttarief van vier euro en met de taxi van het oude naar het nieuwe gedeelte is ongeveer vijf euro. Het kraanwater in Albufeira is wel drinkbaar, het het hoge chloorgehalte maakt het niet lekker. Beter is om in een supermarkt flessen bronwater te kopen.

Albufeira bezienswaardigheden

Albufeira heeft weinig bijzondere bezienswaardigheden. De kerk van Albufeira, gebouwd aan het einde van de 18e eeuw, is een voorbeeld van de neo-klassieke architectuur in de Algarve en is dagelijks geopend van maandag tot zondag van 10.00 uur tot 12.30 uur en van 15.00 uur tot 18.00 uur. De Misericordia chapel is ook interessant, maar helaas niet geopend voor publiek. In het oude stadhuis is het archeologisch museum gehuisvest met items uit de prehistorie tot aan de 17e eeuw. Het museum is van dinsdag tot zondag geopend van 10.30 uur tot 16.30 uur en in de zomermaanden van 14.00 uur tot 18.00 uur. Je kunt je in Albufeira ook prima vermaken met watersporten, zonnen, winkelen, golfen en uitgaan.

Parque Aventura

Als je het strand even zat bent, is het leuk om naar Parque Aventura te gaan. Dit is een soort survival park, waar allerlei hindernissen worden afgegaan. Mocht je met de kinderen een actieve dag door willen brengen, dan is het park een mooi uitstapje. Het is voor de echte avonturier misschien niet zo uitdagend, maar voor mensen met hoogtevrees is het parcours al gauw een uitdaging.

Zoomarine Algarve

Een andere manier om het strand even te ontwijken is om naar het Zoomarine Algarve met de kidneren. Het heeft een indrukwekkende dolfijnen en zeeleeuwen show. De 4d show lijkt sterk op die van de Pandadroom in de Efteling. Naast deze twee shows is er een mini-achtbaan en zijn er verschillende aquaria. De prijs van 28 euro voor een volwassene is misschien wel wat aan de hoge kant. Tip neem je eigen eten mee. De tarieven in het Zoomarine zijn aan de hoge kant.

Albufeira openbaar vervoer

Het busstation van Albufeira is gelegen aan de buitenkant van de badplaats. De meeste stadsbussen komen niet in het centrum en bij de hotels en appartementen. Alleen de lokale busservice Giro rijdt door Albufeira zelf. Deze bus heeft vijf routes en geen vaste tijden, maar rijdt om het half uur. Voor je instapt moet je een kaartje hebben gekocht bij het loket in het busstation. De camping en het treinstation kun je bereiken met de Giro busroute Linha Laranja (oranje).

Albufeira uitgaan

in de avonduren is het druk langs the strip, avenida Doutor Francisco SA Carneiro, in Albufeira. Hier bevinden zich de meeste bars, bekende clubs, cafe's en discotheken. Het is de uitgaansstrook van de badplaats.

Uitgaan kan je in Albufeira zeker! Het heeft een enorm aanbod aan restaurants, barretjes en cafés, verdeeld over het oude en het nieuwe centrum. Daarnaast heeft het nog een zeer grote club, Club Kiss genaamd.

Het oude centrum

Het oude centrum van Albufeira bestaat uit voornamelijk restaurantjes en winkels en heeft een prachtige boulevard direct aan de zee. In de zomermaanden wordt er op het pleintje in het centrum en in de verschillende cocktailbarretjes en restaurantjes live muziek gespeeld. Tezamen met de vele marktjes, die ’s avonds tot rond middernacht geopend zijn, zorgt de muziek in het centrum ook ‘s avonds in het donker een aangename en ongedwongen sfeer. Leuke bars zijn hier Bloopers, Domino's, Meet, Fietsa, Setima Onda en Kadoc. Visgerechten kun je het beste eten in een van de vele restaurantjes aan de boulevard.

De strip

Al gauw is te merken dat er in het oude centrum niet zoveel te doen is. Het ontbreekt aan goede grote discotheken en deze zijn daarom ook in het nieuwe gedeelte van Albufeira te vinden. Het nieuwe centrum, ook wel de strip genoemd, bestaat uit een lange straat met alleen maar restaurants, karaoke-barren, cafés, kroegen, fastfoodketens. In de strip vind je het Slamcafe en iets verderop club Kiss. Een grote discotheek, met verschillende verdiepingen. 2nd bar, Celebration, Skihut, La Bamba, Libertos, Wild and Co en Club Heaven zijn andere uitgaansgelegenheden op de strip. Bij Club Heaven is de entree 10 euro met als in discotheek Kiss en is tot 07.00 uur geopend. Er zijn wel degelijk goede restaurantjes te vinden in de strip, zo heb je een steakhouse, waar je op de eerste etage op een veranda zit en een goed uitzicht hebt over de hele strip en wat hier allemaal voorbij komt. Het lijkt soms wel alsof al het verkeer van Albufeira door deze straat moet.

Albufeira golf

Rondom Albufeira zijn zes golfterreinen gelegen. Variërend van 9 (Balaia, Pine Cliffs en Oceanico Acadamy) tot 18 holes (Faldo, O'connor en Salgados).

Albufeira strand

Het strand van Albufeira is zowel voor Arrives als Alveiros een Blue Flag Beach. In de jachthaven van Albufeira wappert ook een Blauwe Vlag als een van de vier jachthavens in de Algarve. In de regio rondom de badplaats vind je meer Blue Flag Beaches. Je mag een blauwe vlag uithangen op het strand als men voldoet aan strenge criteria als een schone kust en zee, strandwachtposten, toiletten en goed omgaan met de natuur. In het oude gedeelte van Albufeira kun je zelfs met een lift naar het strand.

Albufeira excursies

Tijdens je vakantie in Albufeira kun je op citytrip naar Lissabon. Voor nog geen 35 euro moet je wel vroeg weg namelijk om 06.30 uur. Na een rit van drie uur kom je in de hoofdstad van Portugal aan. Je hebt vijf uur de tijd om zelf de stad te ontdekken met behulp van een metrokaart. Een Jeepsafari kan ook in Albufeira voor 28 euro kun je een dag door de bergen rijden en word je rond 09.00 uur opgepikt. Een surfari is een alternatief; een kortere jeepsafari met surfles. Minder actief dan is de relaxen cruise belize een goede optie voor een excursie. Een boottocht van twee langs de kust met een BBQ op het strand voor iets meer dan 30 euro. Met de lack Runner ga je in volle vaart langs rotsen en grotten daarna op zoek naar dolfijnen.

Links over Albufeira