alles over portugal

Lagos

Albufeira-Portugal-strand

Lagos is een stad met veel historie en traditie. Haar geschiedenis begon al in 2000 voor Christus toen de Kelten er waren. Later bezochten vele anderen de haven van Lagos o.a. Phoeniciers, Grieken, Cartagenen en Romeinen. In de 8e eeuw werd het door e Arabieren veroverd en een belangrijk handelspunt. In de 10e eeuw werd er een belangrijke verdedigingsmuur om de stad gebouwd. In 1249 werd Lagos door de Christenen veroverd en werd het een belangrijke haven voor handelsartikelen o.a. uit Afrika zoals exotische produkten en specerijen. Hendrik de zeevaarder, een bekende ontdekkingsreiziger, heeft hier ook gewoond. Na 1755 toen de aardbeving een groot deel van de stad verwoestte, moest men leven van de visserij. Tegenwoordig is Lagos een belangrijk toeristisch centrum. Men leeft dus van visvangst, toerisme en van de verkoop van handgemaakte voorwerpen van hout, ijzer en palmenbladeren in de plaatselijke winkeltjes.

Lagos bezienswaardigheden

Allereerst de oude stadsmuur (gemaakt door de Arabieren). Hij loopt van het oude centrum en dwars door de nieuwe stad. De muur heeft negen torens, waarvan men kon schieten en zeven toegangshekken.

Bij de haven ligt het 17e eeuwse fort Ponta da Bandeira waar je een prachtig uitzicht hebt. Je kunt het fort bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 09.30 tot 12.300 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Er is een toegangsprijs.

Hier vlakbij vind je het gebouw van de eerste Europese slavenmarkt wat tegenwoordig een kunstgallerij is. Er zijn vele mooie kerken. De belangrijkset is de kerk van Santo Antoni, die onderdeel is van het Municipal Museum. De buitenkant ziet er eenvoudig uit maar binnenin zijn prachtige in barokstijl uitgesneden houten versieringen aan de wanden van Martinus en de Mesgerita. Er hangen ook 18e eeuwse schilderijen die de geschiedenis van de heilige Antonio vertellen. Het museum bevat veel archeologische vondsten en religieuze kunst. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Entree tegen vergoeding.

Verder zijn er nog de Santa Maria kerk open voor publiek van 08.00 tot 19.30 uur en de kerk Sao Sebastiaio en de Luz de Lagos kerk.

Lagos stranden

Meia Praia is een mooi breed zandstrand ten oosten van Lagos. Het loopt van Ribeira de Bensfrim meer dan vier kilometer tot aan de Ria de Alvor. Achter het strand liggen zandduinen en daarachter groen heuvels. Het is een plek voor vele soorten watersport en goed te bereiken via vele voetpaden.

Praia de Batata ligt op enkele meters van het historisch centrum van Lagos.

Praia Dona Ana is een zeer populair en heel mooi zandstrand met veel toeristische activiteiten.

Praia da Luz heeft aan het strand een klein maar schitterend resort met een boulevard langs het strand met restaurants, terrasjes en winkeltjes.

Verder zijn er nog kleine baaien die je met voetpaden kunt bereiken als Praia do Camilo, Praia da Balanca en Praia da Boneca. Ze liggen tussen de rotsen met vaak nog prachtige rotsformaties in de zee.