alles over portugal

Lissabon

Belem toren Lissabon

Lissabon informatie

Lissabon ligt aan de westkust van Portugal. De hoofdstad van Portugal heeft een rijke cultuur en mede hierdoor veel bezienswaardigheden. Het aantal inwoners is inclusief de voorsteden ongeveer 3 miljoen, maar in de zomermaanden is dit aantal hoger door het toerisme.

Lissabon is goed te bereiken met het vliegtuig uit Nederland. Portela de Sacavem (LIS), de internationale luchthaven, ligt 10 kilometer ten noorden van het centrum van de stad. Met een taxi of de bus ben je in 15 tot 30 minuten in het centrum van de hoofdstad. Vliegtickets naar Lissabon worden veel door diverse luchtvaartmaatschappijen en organisaties aangeboden en zijn vaak voordelig te vinden.

De reistijd per vliegtuig vanaf Nederland naar Portugal is tussen een kleine drie en vier uur. Heb je tickets naar Lissabon geboekt dan ben je zo'n 2,5 uur onderweg. Bij aankomst land je op Portela Airport; de drukste luchthaven in Portugal. Vanaf de luchthaven kun je de Aerobus naar het centrum van de stad pakken. Deze vertrekt iedere 30 minuten vanaf de luchthaven en brengt je binnen 25 minuten in het centrum van de stad. Een andere mogelijkheid is de trein die je dagelijks in minimaal 16 uur vanaf Parijs naar Lissabon brengt. Vanuit Nederland duurt een treinreis naar Parijs nog eens vier uur.

Een goedkope manier om Lissabon te ontdekken is met de Lisboa card. Voor 15 euro kun je een hele dag onbeperkt met het openbaar vervoer reizen en bovendien krijg je met de kaart vaak gratis of tegen sterk gereduceerde prijzen toegang tot musea of culturele centra.

Lissabon bezienswaardigheden

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en lijkt een labyrinth van smalle steegjes, trappen en roze/oranje daken. Wandelen door Lissabon is divers, inspirerend en kleurrijk. De stad doet vaak dorps aan en tegelijkertijd kosmopolitisch.

In stadswijk Baixa vind je veel vertier en bezienswaardigheden. Baixa is een gezellige buurt met veel smalle steegjes en het bruisende gedeelte van Lissabon. Vooral overdag is het hier goed vertoeven. Bekijk de klassieke gebouwen rondom het mooie plein Praca do Commercio en de aangrenzende zuilen Cais das Colunas. Vergeet niet het grote plein Rossio (Praca Dom Pedro IV) met de triomfboog, het bronzen standbeeld van de koning Dom Pedro IV, fonteinen en prachtige gebouwen.

In 1988 is de wijk Chiado vrijwel compleet verbrand. Architect Alvaro Vieira heeft er nu een luxe en chique stadswijk van gemaakt. Bezienswaardigheden zijn hier de lift van Santa Justa, het archeologisch museum in de Igreja do Carmo en de luxe winkelstraten Rue do Carmo en Rue Garrett.

De oudtse wijk en het symbool van de stad is Alfama. Bezienswaardigheden zijn hier het Sao Jorge kasteel, de Se Patriarcal kathedraal en het museum voor sierkunst.

in de wijk Graca moet je naar de Miradouno da Senhora do Monte. Van hieruit heb je een adembenemend mooi uitzicht over Lissabon. De kapel hier kun je bezichtigen en dateert uit het jaar 1147. Zo als wij in Nederland Delfsblauwe tegeltjes kennen is men in Portugal weg van de azulejo's. In Santa Apolonia staat het national museum voor azulejo's, die elke dag is geopend, behalve op maandag, tegen betaling van 4 euro.

De Belem met de toren van Belem is het gezicht van Lissabon. Deze toren van 32 meter hoog staat aan de oever van de Taag en is van dinsdag tot en met zondag te bezichtigen voor 3 euro. Andere niet te missen bezienswaardigheden van Belem zijn het klooster van de hieronymieten (UNESCO-erfgoed), het prachtige Igreja Santa Maria en het zeevaart- en het koetsenmuseum.

Tot rust kom je in het park Jardim da Estrela in de gelijknamige wijk. Voor kinderen zijn er speeltuinen en kun je genieten van diverse exotische planten, fonteinen en vogelsoorten.

Andere niet te missen bezienswaardigheden in Lissabon zijn nationaal museum voor antieke kunst, het paleis van de markiezen van Fronteira, het museum van oosterse kunst, het Gulbenkian museum en het aquarium van Lissabon.

Lissabon tips

Om Lissabon te verkennen tijdens een stedentrip of vakantie kun je beter goed voorbereid zijn. De stad is groot en je kun gemakkelijk verdwalen in de smalle straatjes. Koop een goede stadsgids met plattegrond en bekijk vooraf al welke bezienswaardigheden je wilt gaan bekijken. De meeste musea en andere hotspots zijn in Lissabon op maandag gesloten en kennen niet de lange dagelijkse openingstijden. Bezoek Lissabon in de lente of herfst. In april en mei staat er veel in bloei en in de herfstmaanden is de temperatuur vaak zeer aangenaam met 25 graden.

Links over Lissabon