alles over portugal

Porto

Porto Portugal

Porto informatie

Porto is de op een na grootste stad van Portugal. De havenstad wordt ook wel Oporto genoemd en heeft ongeveer 250.000 inwoners. De hele agglomeratie rondom Porto telt in totaal bijna 2 miljoen inwoners. Porto staat wereldwijd bekend om Port en FC Porto. Port is een zoete wijn die vooral als dessertwijn wordt geschonken. De voetbalclub FC Porto won al diverse Europese voetbalprijzen, waaronder de Europa League in 2011.

Porto heeft een mediterraan klimaat wat warme zomers en milde winters betekent en perfect voor een stedentrip. De beste reistijd om naar Porto te reizen is de periode van mei tot en met september. Dit is de drogere periode met veel zonnige dagen. Porto heeft een eigen luchthaven, Fransisco Sa Cameiro (OPO), en wordt rechtstreeks aangevlogen vanaf Schiphol door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam duurt ongeveer twee uur.

Lissabon is de meest populaire bestemming als stedentrip in Portugal, maar Porto is een prima alternatief. Door de stad stroomt de rivier Douro die de Portproeverijen en het historische centrum van Porto van elkaar scheid.

Een goedkope manier om Porto te ontdekken is met de Porto card. Voor 8,50 euro kun je een hele dag onbeperkt met het openbaar vervoer reizen en bovendien krijg je met de kaart vaak gratis of tegen sterk gereduceerde prijzen toegang tot musea of culturele centra.

Porto bezienswaardigheden

Porto kun je zelf ontdekken of georganiseerd. Met de Porto Card kun je zelf de stad eenvoudig en snel ontdekken en georganiseerd kun je gebruik maken van de diverse excursies. Zo zijn er tal van bootexcursies over de Douro waar je bruggen gaat bezichtigen en/of het historische centrum van Porto vanaf het water. Trendy is de tour per Segway door het oude stadshart van Porto.

Historische bezienswaardigheden in Porto zijn het centrum voor fotografie gehuisvest in een prachtig gebouw uit 1582. Musea die je in Porto kunt bezoeken zijn het Port museum (Rua de Monchique 45/52), nationale drukwerkmuseum (Estrada National 108), het militaire museum van Porto (Rua de Heroismo 329), Serralves museum voor kunst (Rua de D. João de Castro 210), Guerra Junqueiro House Museum (Rua de Dom Hugo 32), het Marta Ortigão Sampaio House Museum (Rua Nosse Senhora de Fatima 291), museum voor communicatie en transport (Rua Nova da Aflandega), trammuseum (Alameda de Basilio Teles 51) en het papiergeldmuseum (Avenida de Boavista 4245).

Interessante monumenten en kerken in Porto zijn er genoeg. Tijdens een stedentrip mag je de San Fransisco kerk (Rua do Infante D. Henrique) uit de 14e eeuw niet missen. Ook de Kathedraal uit de 12e eeuw (Terreiro da Sé 4050-573) is indrukwekkend en het nationale monument Palácio da Bolsa waar in aandelen wordt gehandeld. Als voetballiefhebber hoort een bezoek aan het Dragao stadion van FC Porto (Porta 17) er zeker bij.

Porto tips

Om Porto te verkennen tijdens een stedentrip of vakantie kun je beter goed voorbereid zijn. De stad is redelijk groot en je kunt gemakkelijk verdwalen in de smalle straatjes. Koop een goede stadsgids met plattegrond en bekijk vooraf al welke bezienswaardigheden je wilt gaan bekijken. De meeste musea en andere hotspots zijn in Porto op maandag gesloten en kennen niet de lange dagelijkse openingstijden. Vergeet niet om de wijngaarden en wijnhuizen waar Port wordt gemaakt te bezoeken. Bezoek Porto in de lente of herfst. In april en mei staat er veel in bloei en in de herfstmaanden is de temperatuur vaak zeer aangenaam met 20 tot 25 graden.

Links over Porto