alles over portugal

Faro

Faro informatie

Faro is de hoofdstad van de populaire vakantiebestemming de Algarve in het zuiden van Portugal. De stad is vooral in de periode van april tot en met oktober een drukke vakantiebestemming en het vliegveld bedient alle badplaatsen en vakantiebestemmingen in de Algarve.

Faro werd in 1540 een stad en was voorheen bekend als Ossonoba. De inwoners leefden destijds voornamelijk van visvangst en zout. in 1755 vond een zware aardbeving plaats en een groot deel van de stad is toen opnieuw opgebouwd. Tegenwoordig is de hoofdstad van de Algarve meer een service gerichte stad met het vliegveld en de universiteit.

Faro heeft een eigen luchthaven welke in de zomermaanden rechtstreeks wordt aangevlogen vanuit diverse luchthavens in Nederland en Belgie. De vliegduur is ongeveer twee uur en luchthaven wordt aangeduid met de internationale IATA code FAO.

De beste reistijd om Faro te bezoeken zijn de maanden mei en juni. Overdag is het veelal 25 tot 30 graden met veel zonneschijn en in de avonden en nachten ook aangenaam. De Atlantische Oceaan kan nog fris zijn in deze periode, maar de groene omgeving maakt veel goed.

Faro bezienswaardigheden

Door de rijke historie heeft de stad Faro veel bezienswaardigheden. De kathedraal Igreja da Se, gelegen bij de Romeinse tempel en de Moslim moskee, heeft nog delen die dateren uit het jaar 1249. De toren van van de kathedraal bijvoorbeeld en de grote brede ronde poorten die toegang bieden tot de Ingreja da Se. Bij de kathedraal vind je ook het gelijknamige museum. Je kunt de kathedraal in de winter dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur bezoeken en in de zomer dagelijks van 10.00 tot 18.30 uur.

De stadsmuren van Faro in het oude gedeelte van Faro, ook bekend als Vila Adento, dateren uit de Romeinse tijd ongeveer 2000 jaar geleden. Ook interessant zijn de twee Byzantijnse torens en de hoofdingang tot het oude Faro "Arco da Vila". De Arco da Vila is een nationaal monument sinds 1910.

Het Nossa Senhora da Assuncao museum van Faro is een nationaal monument. in 1548 is de bouw van de twee gedeeltes afgerond en de gebouwen zijn in Portugal opgezet volgens de proto-Renaissance stijl. Je vindt hier tegenwoordig een tentoonstelling van schilderijen uit de 17e en 18e eeuw van Portugese, Italiaanse en Spaanse schilders. Je kunt het museum bezoeken van dinsdag tot zondag van 09.30 uur tot 17.30 uur.

De kerk van Sao Pedro uit de 16e eeuw is ook een echte bezienswaardigheid van Faro. De ingang is fraai met pilaren en gebouwd in de Renaissance stijl, maar de hotspot is de Capela do Santissimo met fraaie onderdelen uit de periode 1808-1821. De kerk kun je dagelijks bezoeken van 10.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur.

Een andere interessante kerk is de Nossa Senhora do Monte do Carmo uit 1719. de prachtige altaren met ornamenten zijn de hotspots van deze kerk en de Capela dos Ossos gelegen in de tuin van de kerk. Je kunt de kerk bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

In het theater van Lethes (Teatro Lethes), gehuisvest in het oorspronkelijke College of Society uit de 17e eeuw, worden nog steeds voorstellingen gegeven. Je kunt het theater van maandag tot en met vrijdag bezoeken van 10.30 tot 12.30 uur en van 14.30 tot 17.30 uur of je boekt een voorstelling in de avonduren.

Faro natuur

Ten zuiden van Faro bij het vliegveld ligt het beschermd natuurgebied Parque Naturel de Ria Formosa. Het gebied heeft lagunes, zoutpannen en eilandjes met schitterende stranden. Hier komen veel vogelsoorten voor, waaronder een aantal zeldzame.

Faro tips

De historische bouwwerken zijn het meest interessant voor de toerist. Voor stranden en een zonvakantie kun je beter naar de vakantiedorpen in de buurt reizen als Albufeira. Het verkeer is, zeker in het oude gedeelte, vaak erg druk en met de auto moeilijk toegankelijk ook door de vele eenrichtingstraatjes. Probeer het openbaar vervoer in de stad of neem de benenwagen. Met mooi weer is een wandeltocht extra leuk door de winkelstraatjes.