alles over portugal

Algarve

Albufeira-Portugal-strand

Algarve informatie en vakantie

De Algarve is een veelzijdige en populaire vakantiebestemming in het zuiden van Portugal. Het woord Algarve is afkomstig van het Arabische "Al Gharb" wat "Westen" betekent. De vakantiebestemming is niet alleen 's zomers populair, maar ook in de periode van eind april tot en met juni en het najaar is de temperatuur vaak aangenaam.

Langs de lange kustlijn van bijna 200 kilometer vind je badplaatsen als Albufeira, Portimao en Vilamoura. De kust van de Algarve is afwisselend met schitterende zandstranden en rotspartijen. 74 van de ruim honderd stranden zijn in 2011 uitgeroepen tot een Blue Flag Beach. Dit betekent schone stranden, schoon zwemwater en zorg voor de flora en fauna zowel rondom het strand als in de zee. Golfliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen en een wedstrijdje spelen op een van zesendertig verschillende golfbanen.

Algarve stranden

De kust van Aljezur aan de westkant van de Algarve is voornamelijk rotsachtig. Het water van de Atlantische Oceaan is hier vaak kouder dan aan de zuidkust van de Algarve. Een mooi zandstrand is Praia das Adegas vlakbij Praia de Odeceixe. Oorspronkelijk is het een naturistenstrand en je kunt het strand bereiken via de EN120 naar het strand vanaf Odeceixe. Andere mooie zandstranden hier zijn Amado, Praia da Amoreira, Praia do Monte Clerigo en Vale dos Homens.

De kust van Vila do Bispo, in het zuidwesten van de Algarve, is een bufferzone tussen de koude Atlantische Oceaan en de warme Middellandse Zee. Een mooi en ongerept zandstrand is bijvoorbeeld Praia da Murracao "Jewel of the Costa Viecentina". Je kunt het strand bereiken door van de EN120 af te slaan ten noorden van Vila do Bispo vlakbij het windpark. De weg is ongeveer zes kilometer en is niet geasfalteerd. Goed opletten en beter met een 4x4 voertuig berijden. Andere mooie zandstranden zijn Praia do Castelejo, Martinhal en Praia do Beliche.

De kust van Lagos is een modain gebied. De stad Lagos is "cosmopolitan" en men leeft hier van het toerisme, vissen, honing, de lokale brandy Medronho en lokale lekkernijen als de beroemde Dom Rodrigos. Een van de mooiste strandjes met panoramisch uitzicht is dat van Praia do Camilo. Vanaf het terras bovenop de klif heb je een weergaloos uitzicht op de baai en strand met rotspartijen. Je kunt het strand bereiken door vanaf Lagos naar de Avenida dos Descobrimentos te rijden en bij de rotonde bij de brandweer links af te slaan richting Ponta da Piedade. Andere mooie zandstranden zijn Praia Dona Ana, Meia Praia en Praia da Luz.

De kustlijn van Portimao ligt tussen twee belangrijke moerasgebieden Ria de Alvor en de River Arade. Prainha is een prachtig klein zandstrandje met mooie rotspartijen en ligt langs de weg van Alvor naar Praia da Rocha richting Prainha. Andere mooie zandstranden zijn Praia do Barranco. Praia do Amado en Praia da Rocha.

Algarve bezienswaardigheden

De Algarve bieden een schat aan bezienswaardigheden en teveel om in een vakantie van een of twee weken allemaal te bezichtigen. In Aljezur is het gelijknamige kasteel uit de 10e eeuw een bezoek waard. Het is een langgerekte muur met twee torens bovenop een heuvel. Ook het Moinho da Arregata Museum in het dorpje Rogil is in de zomermaanden leuk om te bekijken. De oude molen is nog steeds in werking en laat het ambachtelijke werk zien.

In Vila do Bispo kun je het Sagres fort bezoeken gelegen op de kaap van Sagres op het meest zuidelijke puntje van de Algarve. Het fort, een nationaal monument, is dagelijks te bezoeken van 09.30 uur tot 17.00 uur en in de zomermaanden tot 20.00 uur. En ander historisch fort vind je op de St. Vincent kaap. Het gelijknamige fort uit de 16e eeuw is in 1904 aangevuld met de Sao Vincento vuurtoren en dagelijks te bezoeken.

In Lagos zijn de stadsmuren indrukwekkend. De muren, een nationaal monument, dateren uit de Romeinse periode met in totaal negen torens en zeven toegangspoorten. Het Ponta da Bandeira fort uit de 17e eeuw bied je een schitterend uitzicht. Het fort is gebouwd aan zee en te bezoeken van dinsdag tot zondag van 09.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

In het district Portimao zijn de monumenten van Alcalar Megalithic een publiekstrekker. Het is een van de meest belangrijke archeologische bezienswaardigheden in het zuiden van Portugal. Het nationale monument, gelegen in Alcalar, is in de winter te bezoeken, behalve op zondag en maandag, van 10.30 uur tot 16.30 uur en in de zomermaanden van 10.00 tot 18.30 uur.

Het district Lagoa heeft de schitterende Sao Tiago de Estombar kerk. Deze bezienswaardigheid, een nationaal monument, is gebouwd in de 16e eeuw en heeft diensten op zondag om 12 uur, vrijdag om 18 uur en in de zomer ook op zaterdag om 19 uur. De Chapel van Nossa Senhora da Rocha is een andere publiekstrekker gebouwd op een klif.

In het district Silves zijn het Silves kasteel en de Silves kathedraal belangrijke bezienswaardigheden. Het zijn beide nationale monumenten en imposant om te zien. Het kasteel is hoog gelegen met uitzicht over de stad Silves en geopend van maandag tot zondag van 09.00 uur tot 17.30 uur. De kathedraal was in 2011 niet altijd open in verband met restauratiewerkzaamheden.

In Albufeira zijn diverse kerken als de Paderne, de chapel van Sao Sebastiao en de Misericordia chapel interessant. Het Paderne kasteel uit de 12e eeuw biedt ook mooie vergezichten en heeft beperkte toegang.

Het district Loule heeft interessante musea als het districtsmuseum en diverse kerken, waaronder de chapel van Sao Lourenco dos Matos in Almancil, de st Clement kerk en de chapel van Nossa Senhora da Conceicao. Andere bezienswaardigheden zijn de Romeinse ruÔnes Cerro da Vila, het Loule kasteel en de ruÔnes van Convento da Graca.

Algarve golf

In de Algarve vind je bijna veertig verschillende golfbanen en is al twee keer uitgeroepen tot beste golfbestemming ter wereld. De meeste golfbanen liggen dichtbij zee en tijdens het slaan van een balletje hoor je de golfslag. De golfbanen liggen allemaal aan de zuidzijde van de Algarve, waarvan de meeste (14 stuks) bij de badplaatsen tussen Albufeira en Faro. Wereldberoemde 18-holes golfbanen in de Algarve zijn Boavista, Palmares, Quinta da Ria en Vale do Lobo. De Algarve is de ideale bestemming in Europa voor een golfvakantie.

Algarve gastronomie

De Algarve is de Portugese regio met de meeste Michelin sterren. In 2011 zijn zes restaurants in de Algarve onderscheiden met een Michelin ster: Amadeus in Almancil, Henrique Leis in Almancil, Sao Gabriel in Almancil, Ocean Restaurant op Vila Vita Park in Porches, Vila Joya in Hotel Vila Joya in Gale en Willie's in Vilamoura. Het milde klimaat en de vele zonuren zijn een goede basis voor wijnen. In de Algarve vind je dan ook diverse wijnhuizen die je tijdens je vakantie kunt bezoeken. Veel restaurants schenken de lokale wijnen en meer en meer worden de wijnen uit de Algarve wereldwijd gewaardeerd. De Algarve kent vier wijnstreken met een DOC-benaming: Lagos, Portimao, Lagoa en Tavira. Het DOC certificaat staat voor een gecontroleerde herkomst. Het is een hoog kwaliteitskeurmerk die een sterke relatie van de wijn aangeeft met het klimaat en de natuurlijke omgeving. Ontdek dus tijdens je vakantie in de Algarve niet alleen de heerlijke visgerechten, maar ook de wijnen uit de DOC districten.

Algarve welness

Welness in de Algarve is van een hoog niveau. De vele spa's (Sanus Per Agua) in de regio zijn voorzien van de modernste massages en alternatieve therapieŽn. Ontdek het natuurlijke kuuroord Caldas de Monchique in de bergen in het binnenland met de waterval van Barbelotte.

Algarve jachthavens

De Algarve heeft zes jachthavens allemaal gelegen aan de zuidzijde van het gebied. Zo beschikt de populaire badplaats Albufeira over een eigen jachthaven, maar ook Faro, Olhao en Vila Real de Santo Antonio. De overige drie jachthavens liggen bij Portimao en Lagos. Vier jachthavens hebben in 2011 een Blue Flag als kwaliteitskeurmerk ontvangen te weten Marina de Lagos, Marina de Portim„o, Marina de Albufeira en Marina de Vilamoura.

Links over Algarve