alles over portugal

Informatie

Azoren Portugal

Portugal algemene informatie

Portugal is met meer dan 10 miljoen inwoners op een oppervlakte van ruim 91.000 km2 een van de dunbevolkte landen in Europa. De meeste Portugezen, ongeveer 4 miljoen, wonen in en rondom de hoofdstad Lissabon of de stad Porto. Alentejo is de streek met het minste inwoners per km2.

Het landschap is afwisselend met bomen, industrie, landbouw en wijngaarden. Het noorden is bergachtig met veel rivieren en het nationale park van Portugal Peneda-Geres. Porto en Braga vormen hier de grote steden met industrie. Voor Porto is de port nog altijd belangrijk voor de economie. Niet alleen voor de distributie van de drank in eigen land en de export, maar ook voor het toerisme in de stad. Je vindt hier veel wijnproeverijen, wijnhuizen en winkels gevuld met alle soorten port.

De hoogste berg van Portugal is de Torre met 1991 meter en ligt in het centrum van Portugal in het natuurpark Serra da Estrela. Bereikbaar via de N17 en vervolgens N230 of N231. Coimbra is de universiteitsstad en een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het natuurpark.

Portugal heeft de beste surfplaatsen van Europa: Ericeira en Peniche. Peniche heeft een kustlijn van 15 kilometer onderbroken door het gelijknamige schiereiland. De vaak aflandige wind zorgt elke dag voor hoge golven en is dan ook de beste surfspot van Portugal. Ericeira heeft een een kustlijn van 5 kilometer waar kan worden gesurfd. Het gebied strekt zich uit van het strand van Matadouro tot aan Sao Lourenco.

De Algarve is het meest toeristische gedeelte van Portugal grenzend aan de Atlantische Oceaan in het zuiden. In de maanden april tot en met oktober worden badplaatsen als Albufeira, Praia da Oura en Lagos veel bezocht door vakantiegangers met een pakketreis of ticket naar Lissabon of Portugal.